Nu aduce anul ce…aduc 20 de ani

E interesant de urmarit cum s-a schimbat mentalitatea romanilor din 1989 pana in prezent. Daca in 89 notiuni ca solidaritatea si unitatea erau elemente definitorii ale unei mari mase a populatiei, in zilele noastre la putere sunt individualismul, invidia (pe capra vecinului), pasivitatea.  Dar care sunt factorii determinanti ai acestei disolutii?

As merge in principal pe tabloidizarea societatii. Pe puterea exemplului. Inainte de 89 sistemul era de asa natura incat patriotismul iti era inoculat de mic in sange. Si, atentie, nu fortat. Erai imbibat inca de timpuriu cu o serie de valori de care nu te dezlipeai tot restul vietii. Si nu din cauza mijloacelor coercitive, care e adevarat ca existau, insa pentru anumite situatii, ci din cauza unui sentiment puternic de mandrie nationala.

Dupa ce am scapat in 89 de perioada indelungata de privatiuni si ne-am trezit brusc in economia de piata si in capitalism am dat iama in toate lucrurile noi cu care ne-am intersectat. Am adoptat atitudini noi. Si la un moment dat, dupa numeroase lacomii si dupa ce am testat din toate, ne-am suprasaturat. Si s-a instalat lehamitea si o stare de dulce complacenta. Asa cum pofta vine mancand, am descoperit ca cel mai interesati suntem  de viata mondena, a altora insa. De mijloace de imbogatire rapida si fara munca, daca se poate. De dat tunuri. Pentru ca asta e puterea exemplului si acestea sunt modelele considerate  de succes in ziua de azi. Si nu ne prea mai intereseaza ce se intampla la nivel de ansamblu cu societatea in care traim, ne gandim doar la plapuma proprie si la marimea ei. Oare cei care au murit in 89 pentru Romania ce parere ar avea despre cum a ajuns tara in prezent? Si cand zic tara ma refer la oamenii din ea.

Advertisements

7 Responses to Nu aduce anul ce…aduc 20 de ani

 1. Periferic says:

  Nu cred ca ar trebui generalizata situatia. Sunt si oameni muncitori, educati, altruisti, toleranti, dar sunt si lenesi, egoisti, delasatori. Nu schimbarea regimului i-a transformat. De acum inainte sper sa fie observate schimbari (in bine), pentru ca generatiile nascute dupa `89 au intrat de putin timp sau acum urmeaza sa intre in campul muncii.

 2. aurora says:

  Personal, nu cred ca societatea este tabloidizata, dar exista o anumita tendinta in acest sens.

 3. aloma says:

  pai si tu acuma..daca muncesti degeaba si vezi ca nu ai nici o realizare inafara de cea spirituala cam lasi balta spiritu de dalai lama..asta e societatea in care traim si nu stiu da se va schimba in urmatorii 20 ani

 4. Davout says:

  basescu a contribuit mult la tabloidizarea Rarii.

 5. Davout says:

  *Tarii.

 6. stelian antoniu74 says:

  Ce e mai trist este faptul ca generatia tanara este plina de snobi, superficiali si parveniti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: